Kunststof kozijnen

kunstofkozijnen

Kunststof kozijnen zijn de afgelopen jaren erg populair geworden. Kunststof heeft namelijk vele voordelen. Behalve dat kunststof kozijnen bijna geen onderhoud nodig hebben blijken ze ook duurzaam.

Wat zijn de criteria?
Om te bepalen of een kozijn duurzaam is zijn er voorwaarden waaraan het product zou moeten voldoen. Die zetten we voor het gemak op een rij:

  • De productie van het product moet het milieu niet (te veel) belasten
  • Het product zou lang mee moeten gaan
  • Het product heeft weinig onderhoud nodig (gevolg: minder schoonmaakmiddelen zijn er nodig)
  • Het product moet goed isoleren (stookkosten dalen en koelingsbehoefte zal ook dalen)
  • Het product zou recyclebaar moeten zijn

Testen
Voldoen kunststof kozijnen aan deze voorwaarden?

  1. Kunststof kozijnen worden gemaakt van PVC (Polyvinylchloride). Er is geen houtkap nodig en daarnaast is de productie ervan steeds verbeterd. De Europese PVC industrie heeft het productieproces, het inzamelen en het recyclen van kunststof sterk verbeterd. PVC afval wordt ingezameld en goed gesorteerd. De materialen zijn nu tot 10 keer recyclebaar, zonder kwaliteitsverlies. Belangrijk is wel dat het kunststof voorzien is van een keurmerk (VKG).
  2. Kunststof kozijnen gaan zo'n 50 tot 75 jaar lang mee (afhankelijk van de kwaliteit en keurmerk). En dit zonder enig onderhoud. In vergelijking met hout hoef je kunststof niet te lakken of te schilderen. Eens in de zoveel tijd schoonmaken wordt wel aangeraden.
  3. Als we kunststof kozijnen vergelijken met houten en aluminium kozijnen dan hebben kunststof kozijnen over het algemeen de laagste U-waarde. Deze waarde geeft aan hoe goed kozijnen isoleren. Hoe lager de U-waarde des te beter de kozijnen isoleren. Kunststof kozijnen hebben gemiddeld een waarde tussen de 1 en 2,0 W/m2k (hout: 2,4 W/m2k; aluminium: tussen de 1,8 en de 2,7 W /m2k).

Vergelijking met houten kozijnen
Kozijnen van hout hebben gemiddeld een langere levensduur dan kozijnen van kunststof. Houten kozijnen gaan zo'n 75 jaar lang mee. Maar hou er wel rekening mee dat de kozijnen gedurende de levensduur veel onderhoud nodig hebben. Reken erop de kozijnen om de 5 jaar te moeten schilderen. Bovendien hoeft er bij kunststof kozijnen geen hout gekapt hoeft te worden. Het is ook belangrijk dat als je voor hout kiest, je goed let op het FSC-keurmerk. Voor elke boom die gekapt wordt, wordt er een nieuwe geplant.

Vergelijking met aluminium kozijnen
Aluminium kozijnen hebben een levensduur van zo'n 40 jaar. In het verleden was het zo dat aluminium kozijnen slecht isoleerden. Dit is veranderd door nieuwe technieken zoals thermische onderbreking. De binnenkant van de 'nieuwe' aluminium kozijn is voorzien van een kunststof deeltje waardoor de kou niet naar binnen kan dringen. Als we de kozijnen gaan vergelijken zien we echter dat aluminium kozijnen nog steeds slechter isoleren dan houten en kunststof kozijnen. Aluminium kozijnen zijn wel goed te recyclen.

Zijn kunststof kozijnen wel of niet duurzaam?
Concluderend kunnen we zeggen dat kunststof kozijnen behoorlijk duurzaam zijn. Hoe meer mensen kiezen voor PVC kozijnen des te minder hout er wordt gekapt. Kunststof kozijnen gaan jarenlang mee zonder enig onderhoud en wanneer de kozijnen voorzien zijn van de bekende keurmerken (VKG, PolitieKeurmerk) zijn de kozijnen ook veilig. En kunststof kozijnen isoleren het beste van allemaal.

Bron: duurzaamnieuws.nl

opwegnaarnulopdemeter

GO! Actueel

Kunststof kozijnen

kunstofkozijnen

Kunststof kozijnen zijn de afgelopen jaren erg populair geworden. Kunststof heeft namelijk vele voordelen. Behalve dat kunststof kozijnen bijna geen onderhoud nodig hebben blijken ze ook duurzaam.

Vragen?

Als u wilt weten, wat GO! Groene Oplossingen voor u kan betekenen, neem dan contact met ons op.