Warmtepomp lucht water

waterpomp 1

Een warmtepomp gebruikt warmte uit de omgeving om deze in huis weer af te geven.

Werking

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de aarde, grond- of oppervlaktewater of buitenlucht en gebruikt deze warmte voor het verwarmen van een woning en/of tapwater. (Het Thermodynamic systeem is ook een warmtepomp, heeft een eigen plekje gekregen op de site). De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met die van een koelkast. Bij een koelkast wordt de warmte die zich in de koelkast bevindt naar buiten verplaatst. Hierdoor daalt de temperatuur in de koelkast. De warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe, maar dan omgekeerd. Een warmtepomp haalt warmte uit een omgevingsbron, zoals de buitenlucht, en geeft deze warmte af aan de binnenlucht of aan het leidingwater.

Soorten warmtepompen
Warmtepompen zijn er in verschillende varianten. Het grootste verschil zit in de omgevingsbron van de warmtepomp, dus waar warmtepomp de warmte vandaan haalt: lucht, grond of water. Als in een project een warmtepomp onderdeel van de oplossing is, blijkt in de praktijk van GO! Groene Oplossingen dat dit doorgaans een lucht-water warmtepomp is. Vanwege de hoge kosten en grote onzekerheden valt de grondwater (geothermische) warmtepomp bij ons af.

waterpomp 2Lucht
De lucht-water warmtepomp kan gebruikt worden voor warm tapwater en voor de centrale verwarming. De lucht-lucht warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht om warme lucht in de ruimtes te blazen en zo te verwarmen. In de zomer kan deze warmtepomp functioneren als airconditioning en dus ruimtes verkoelen. Hiernaast wordt tapwater op temperatuur gebracht.

Rendement
Het rendement van warmtepompen wordt uitgedrukt in COP (Coëfficiënt Of Performance). Een COP van 1 betekent dat de warmtepomp net zoveel warmte produceert, als dat hij aan energie nodig heeft. Huidige warmtepompen hebben een COP die varieert tussen de 3 en 5. Wanneer de warmtepomp een COP van 3 heeft, betekent dit dat het rendement ligt op 300%. Hier moet echter het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp in worden mee berekend, waardoor het uiteindelijke rendement zal liggen tussen de 140% en 200%. Het rendement van warmtepompen ligt dus erg hoog. In vergelijking, een HR-ketel heeft een rendement van hooguit 100%.

Besparing
Het grote voordeel van een warmtepomp is dat deze zeer energiezuinig is. Een warmtepomp heeft enkel elektrische stroom nodig voor de compressor, het onderdeel van de warmtepomp waarin de warmte wordt samengedrukt, waardoor het een hogere temperatuur krijgt. De overige energie komt uit duurzame en schone energiebronnen in de omgeving. Doordat de warmtepomp zo energiezuinig is, kunt u met bijvoorbeeld een lucht-water warmtepomp tot wel 25% besparen op uw verwarmingskosten. In een duurzaam energieconcept kan een warmtepomp een centrale rol vervullen. Fossiele energie is dan overbodig. Ook zijn er situaties, bijvoorbeeld in buitengebieden, waar geen nutsvoorziening voor gas beschikbaar is. Hier kan een lucht-water warmtepomp olie en/of propaangas vervangen.

De mensen van GO! Groene Oplossingen hebben veel ervaring met dit soort warmtesystemen.

opwegnaarnulopdemeter

GO! Actueel

Kunststof kozijnen

kunstofkozijnen

Kunststof kozijnen zijn de afgelopen jaren erg populair geworden. Kunststof heeft namelijk vele voordelen. Behalve dat kunststof kozijnen bijna geen onderhoud nodig hebben blijken ze ook duurzaam.

Vragen?

Als u wilt weten, wat GO! Groene Oplossingen voor u kan betekenen, neem dan contact met ons op.